31.мај Светски дан без дуванског дима

Црвени крст Пожаревац је у сарадњи са Заводом за јавно здравље Пожаревац, Поливалентном патронажном службом Дома здравља Пожаревац, Апотерском установом Пожаревац и Медицинском школом на платоу Дома здравља обележио Светски дан без дуванског дима. Овогодишњи слоган обележавања је „Заштитимо децу од обмана дуванске индустрије“. Кампања има за циљ да подигне свест јавности о штетном утицају дуванске индустрије на децу и младе.
Према подацима из 2022. године, широм света најмање 37 милиона младих људи старости 13–15 година користи неки облик дувана. У европском региону СЗО чак око 4 милиона деце овог узраста користе дуван, и то 11,5% дечака и 10,1% девојчица.
Волонтери Црвеног крста су пролазницима делили едукативни материјал из области свих здравствено – превентивних активности које Црвени крст Пожаревац реализује а свако ко је поломио цигарету добио је јабуку, као здрав начин живота. Патронажна служба Дома здравља је вршила превентивне прегледе у оквиру којих је здравствено стање проверило 46 суграђана.

Similar Posts