ПРВИ СВЕТСКИ РАТ

Први светски рат готово је у потпуности је разорио државу Србију. Нажалост, визија Анри Динана, коју је изрекао непосредно пре него што ће издахнути 1910. године да следи један страшан и немилосрдан рат се остварила.

Цео свет је претрпео ужасне патње и бол. Србија је нажалост такође имала огромне губитке за време рата од којих се нажалост никада није опоравила.

Велики број Српских војника умро је у рату. Број војника пао је са 420.000 на 100.000 у време освајања Аустроугарске. Краљевина Србија изгубила је 450.000 војника и 650.000 грађана – већина због епидемија, недостатка хране итд. што је било 30% њеног целог становништва.

Ово је била демографска катастрофа која је и данас видљива. Први светски рат тешко је разорио и Црвени крст Србије. Црвени крст је подељен на два дела, један део је остао у земљи а други кренуо са српском војском преко Албаније.од Црвеног крста који је кренуо са војском такође су настала два центра један код војске, а други у изгнанству.

Седиште Црвеног крста који је остао са војском био је на Крфу, док се други трансформисао у Извештајни биро у Женеви. Оба центра у изгнанству су развила живу активност како би што више помогла напаћеном народу у земљи и војсци која је преживела Албанску голготу. Акција оснивања одбора по целом свету дала јје резултата, помоћ је прикупљана у Америци, Великој Британији, Италији, Француској…

Цео Свет је у тадашње време имао симпатије према Србији и њеном народу и несебично пружао помоћ која је и више него добродошла како народу у земљи тако и војсци. Народне кухиње које један део Главног одбора оснива још приликом повлачења кроз Албанију постају од виталног значаја за спас Српске војске од глади која је однела највећи број живота српских војника.

РАД ЦРВЕНОГ КРСТА У ПОЖАРЕВЦУ ИЗМЕЂУ ДВА РАТА

Рад Црвеног крста у Пожаревцу обновљен је поновним оснивањем одбора 9. марта 1919. године. Председник одбора тада је био Михајло Душманић угледни апотекар из Пожаревца, потпредседник – Сава Мирковић трговац, секретар-благајник Милан С. Бранковић, свештеник. Чланови тадашње новоформиране управе били су Иван Николић – председник првостепеног суда, Јован Јелачић – адвокат, Страхиња Пантелић – директор новчаног завода и Мирослав Андрејевић – трговац. Одбор је наставио рад и традицију Црвено крста у Пожаревцу и каснијим променама у раду и напретку Црвеног крста у Србији.

Similar Posts