Нови пункт за поделу хране

Скупштина општине Пожаревац је 6. септембра 1995. године донела одлуку о организовању Народне кухиње за кориснике подручја Пожаревца и Костолца. На почетку рада, за прогнане грађане из Хрватске и угрожено локално становништво припремано је 500 оброка дневно. Временом се тај број повећавао да би се данас, 28 година после оснивања, овде кувало 750 оброка који се дистрибуирају на територији Пожаревца и Костолца.

Преко Министарства за рад, социјална и борачка питања, за редовно функционисање Народне кухиње обезбеђују се десет основних намирница: уље, брашно, пиринач, макароне, ђувеч, грашак, боранијa, зачин, пасуљ, месне прерађевине, у количинама довољним за девет месеци. Са друге стране, подршку пружа и Град Пожаревац који у потпуности финансира трошкове припреме и дистрибуције, као и набавку намирница за још три месеца. За ове намене из градског буџета је у 2023. години издвојено 16.688.812 динара. О праву коришћења услуга Народне кухиње решење корисницима издаје Центар за социјали рад Пожаревац.

Кувани оброци се припремају и дистрибуирају шест дана у недељи. Дистрибуција се врши на пет пунктова, два у Пожаревцу и три у Костолцу. Карактеристично за Народну кухињу у Пожаревцу у односу на друге у Србији је у томе, што су корисничке породице најчешће вишечлане, односно са великим бројем деце. Од 750 корисника скоро половину чине деца узраста до 18 година. Од почетка септембра пункт за дељење хране који је радио преко пута Железничке станице премештен је на нову локацију и налази се у Поречкој улици поред Аутобуске станице. Простор који задовољава прописане стандарде уступио нам је Град на коришћење без надокнаде. На новом пункту сваког дана од 9 до 12 сати грађани могу да донирају половну гардеробу, храну и средства за хигијену и да се прикључе новогодишњој акцији прикупљања слаткиша и играчака за децу.

„Напомињем да Град сваке године издваја средства и за куповину пакета хране за социјално угрожене у селима. Ове године за ту намену је опредељено 2.385.050 динара и једном месечно Црвени крст врши расподелу пакета хране за 119 корисника, односно 55 сеоских породица. Вредност једног пакета једнака је вредности оброка у народној кухињи на месечном нивоу“, навела је секретар Црвеног крста Пожаревац Јелена Рашић и додала да су у току две акције солидарности које се реализују преко ове хуманитарне организације.

„Сваке године у периоду од 15. новембра до 15. децембра у сарадњи са основним и средњим школама организујемо хуманитарну акцију прикупљања слаткиша, од којих активисти и волонтери Црвеног крста формирају новогодишње пакетиће и деле деци корисника Народне кухиње. Другу акцију солидарности у периоду од 23. новембра до 17. децембра, спроводе Лидл и Црвени крст Србије на националном нивоу, у оквиру кампање „Мала дела су велика ствар“. Током ове кампање потрошачи имају прилику да купе препоручене артикле из Лидлове понуде и донирају их. На тај начин помажу најугроженијим суграђанима. Лидл је покренуо и лимитирану серију плишаних играчака „ракун Раша“ по цени од 599,99 динара чијом куповином се директно подржава кампања даривања „Мала дела су велика ствар“. Ово је четврто издање пројекта који је започет 2019. године. Ученицима од првог до четврог разреда, чији су родитељи корисници Народне кухиње и социјално угроженим ученицима деле се комплети школског прибора, а средства су обезбеђена кроз Пројекат „Имам прибор, немам изговор“, који Црвени крст реализује у сарадњи са Градом“, истакла је Јелена Рашић.

Similar Posts